Hrvatski film na festivalu u Berlinu

“Žuti mjesec” u službenoj konkurenciji 60.međunarodnog filmskog festivala u Berlinu

Kratkometražni igrani film Zvonimira Jurića Žuti mjesec pozvan je u službeni natjecateljski program 60. berlinskog filmskog festivala. Priča o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života nastao je u sklopu omnibusa Zagrebačke priče i u produkciji Propeler filma. Zagrebačke priče hrvatsku su premijeru imale na prošlogodišnjem izdanju Festivala igranog filma u Puli, a zagrebačka ih je publika premijerno imala priliku vidjeti na zatvaranju 7. Zagreb film festivala, a potom i na redovnom programu kina Europa. Glavne uloge u Žutom mjesecu tumače Marija Škaričić i Lana Barić koja je na prošlogodišnjem festivalu u Puli nagrađena Brezom za najbolju debitanticu.

Nakon kratkometražnog igranog filma Ciao Mama Gorana Odvorčića koji je prikazan u natjecateljskom službenom programu festivala u Cannesu, ovo je drugi kratkometražni film producentske kuće Propeler film koji je unazad godinu dana ušao u konkurenciju nekog prestižnog svjetskog A festivala. Nakon 2004. godine i Svjedoka Vinka Brešana, domaći je film još jednom ušao u natjecateljski program Berlinalea.

Svakako treba podsjetiti kako je, osim filma Zvonimira Jurića, u dugometražnoj konkurenciji i hrvatska koprodukcija Na putu Jasmile Žbanić sa Zrinkom Cvitešić i Leonom Lučevom u glavnim ulogama.

Utrka za prestižnog Zlatnog medvjeda započinje 11. veljače i traje do 21. veljače 2010. godine. Zagrebačke priče sufinancirane su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.